Al contingut principal

Detall notícia

  • Jornades de Cooperació tècnica
  • Rebuda oficial a les delegacions de Bolívia i Equador a les jornades de Cooperació

20 de març 2017 Cooperació

La Casa de Cultura acull unes jornades internacionals de cooperació per posar en valor el treball col·laboratiu

A la trobada hi participaran delegacions de Bolívia, Equador, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Senegal, Palestina, Marroc i Líban


L’Ajuntament de Sant Cugat, amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, organitzen els propers 22 al 24 de març unes jornades de cooperació Ciutat-Ciutat, “La cooperació entre institucions públiques locals: promoció de models horitzontals i recíprocs”. La trobada comptarà amb la participació d’una cinquantena de persones d’ajuntaments i administracions locals catalanes, així com d’una vintena de persones de delegacions internacionals. Representants d’ajuntaments implicats en experiències de cooperació de Ciutat-Ciutat, de Catalunya i de països del Sud (alcaldes, càrrecs directius i tècnics municipals de Bolívia, Equador, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Senegal, Palestina, Marroc i Líban).

Valor de la cooperació com a servei públic

L’Ajuntament de Sant Cugat s’ha convertit en referent a Catalunya pel que fa al model de cooperació Ciutat-Ciutat. Un model de cooperació basat en una perspectiva horitzontal i d’apoderament d’altres pobles i col·lectius per contribuir, des de l’àmbit local, a la justícia global i a la promoció de la coresponsabilitat ciutadana per a la reducció de les desigualtats Nord-Sud.

L’Ajuntament de Sant Cugat destina el 0,7% del pressupost municipal a polítiques de cooperació per al desenvolupament.

L’Ajuntament de Sant Cugat cooperant

El 2013 l’Ajuntament de Sant Cugat va iniciar el seu recorregut en la cooperació directa Ciutat-Ciutat per donar suport a la consolidació de les institucions democràtiques dels governs locals mitjançant el treball conjunt. Els països d’intervenció són Bolívia, Equador i Guatemala, països, d’on són originaris els tres principals col·lectius d’origen estranger residents a Sant Cugat.

El primer projecte, el 2013, s’inicia en el marc del programa Ciutat-Ciutat d’ONU-Hàbitat a Tarija-Bolívia i amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Un projecte que està actualment en la segona fase i que ha comptat amb la implicació de l’Àmbit de Gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat. L’any 2016 s’inicia la col·laboració amb Cotacachi-Equador, amb la implicació de la Sots-Direcció d’Innovació per al suport en la posada en marxa d’una Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). I el 2016 s’inicia també un altre projecte amb la implicació de l’Àmbit de Gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat a Petén-Guatemala, pel suport a l’elaboració d’un programa de gestió integral de residus sòlids.

Durant la setmana del 20 al 24, càrrecs electes i tècnics municipals de Bolívia, Equador i Guatemala representants dels municipis socis de Sant Cugat, estaran a l’Ajuntament treballant al costat dels serveis municipals en el marc dels diferents projectes de cooperació, per realitzar visites tècniques i reunions de planificació.

Les jornades de cooperació tècnica

Les jornades, que sota el títol , “La cooperació entre institucions públiques locals: promoció de models horitzontals i recíprocs” es desenvoluparan a la Casa de Cultura,  tenen l’objectiu de:

  • Posar en comú experiències de cooperació tècnica intermunicipal i transnacional per treure lliçons en clau d’aprenentatge pel foment de models de cooperació transversal i recíproca
  • Situar els ajuntaments com a actors clau de cooperació internacional.
  • Presentar la Guia per a la identificació i implementació d’accions de cooperació tècnica de municipi a municipi.

El dimecres 22 s’inauguraran les Jornades amb una recepció institucional al Claustre del Monestir, que comptarà amb la presència de l’alcaldessa Mercè Conesa, un representant del Fons Català de Cooperació i l’alcalde del Gobierno Autónomo Municipal de Tarija, Rodrigo Paz.

El dijous 23, i durant tot el dia, a la Casa de Cultura, es realitzaran les Jornades de Cooperació Tècnica, amb la presentació d’experiències i models de Cooperació Ciutat-Ciutat i amb espai per al debat entre els participants.

A les 10.30 h el director de l’Àmbit de Qualitat Urbana i Mobilitat, Víctor Martínez, i l’alcalde de Tarija, Rodrigo Paz, explicaran el Programa Municipal de Gestió Integral de Residus de Tarija fruit de la cooperació entre el Gobierno Autónomo Municipal de Tarija i l’Ajuntament de Sant Cugat.

El dia 24 al matí, hi haurà la presentació de la Guia de Cooperació Tècnica. Simultàniament, les delegacions internacionals visitaran experiències relacionades amb la gestió de residus, el cicle integral de l’aigua, les polítiques d’igualtat i l’atenció ciutadana.

 
Top