Al contingut principal

Detall de directori

Ermites

Ermita de Sant Medir

Cami de Sant Medir - 08196 Sant Cugat del Vallès

Horari

Dissabtes: 11:00 a 13:30

Descripció

Ermita d'origen medieval incert, situada al bell mig de la Vall de Gausac. De construcció romànica (segle X) i molt desfigurada en una reforma del segle XV.

Aquesta ermita ja és esmentada documentalment l'any 986, com a propietat del Monestir. La primera menció de la capella data de 1047. Es cita, també, l'any 1120, a una butlla de Calixte II, on consta com a pertanyent al Monestir de Sant Cugat.

Va ser una de les cinc parròquies del terme de Sant Cugat.  L'església va tenir funcions parroquials i gaudia de privilegi d'asil. Al segle XV fou unida a la parròquia de Sant Pere d'Octavià.

Tingué cementiri propi a la façana de ponent.

Sant Medir és el punt de trobada de l'Aplec de Sant Medir, que se celebra el dia 3 de març. Segons la tradició, el pagès cristià Medir conreava faves al seu hort quan fou pres pels soldats de l'emperador Dacià i martiritzat junt amb Sant Sever en el Castrum Octavianum.

Un grup de voluntaris de Sant Cugat, la Penya Regalèssia, s'encarrega de tenir cura del monument i del seu entorn. L'ermita ha estat restaurada recentment per la Penya Regalèssia.

És de planta rectangular i orientació tradicional amb la porta de cara a ponent. El campanar és de doble espadanya i destaca, a la façana, el portal de punt rodó amb un relleu gòtic al damunt, que representa la Santíssima Trinitat i una inscripció que en lletres gòtiques diu: "Anno Domini 1447". Es conserva encara la pila baptismal de quan va ser parròquia. L'ermita està ubicada en una clariana de l'alzinar de l'entorn.

Top